19.3.2013

Vehkaniemi – sukutila avautuu yleisölle


Eläköön rakennus! juttusarjassa esitellään kohteita, joissa käyttötarkoitus on muuttunut. Sarjaan voi edelleen ilmiantaa rakennuksia tai rakennelmia! 


Vehkaniemi on vuosisatoja vanha sukutila, joka sijaitsee luonnonkauniilla paikalla Vehkajärven rannalla Mänttä-Vilppulan Pohjaslahdella, Pohjois-Pirkanmaalla. Vanhimmat kirjalliset merkinnät paikasta ovat vuodelta 1565. Pääosa tilan rakennuskannasta on peräisin 1840-luvun alusta ja niiden muodostama kokonaisuus on suojeltu kaavalla kulttuurihistoriallisesti arvokkaana.


Vehkaniemen pihapiiri.
Kuvakooste: Anneli Vehkaniemi
Tila oli monta vuotta tyhjillään ja asumattomana, kunnes se tuli talon nuorimman tyttären, joka sattuu olemaan ammatiltaan arkkitehti, ylläpidettäväksi tilan jaossa vuonna 2009. Vuodesta 2010 tilojen käyttötarkoitus on muuttunut yleisölle avoimempaan suuntaan ja Vehkaniemen pihapiiristä on muodostunut viihtyisä ja rentotunnelmainen loma- ja juhlatila, missä voi kokea entisajan tunnelmaa aidossa, todella autenttisessa miljöössä. 

Väentupa.
Kuva: Anneli Vehkaniemi
Varsinkin kesäaikaan tilalla järjestetään näyttelyitä ja muita tapahtumia. Myös talviaikaan löytyy tunnelmallisia tiloja erilaisiin kokoontumisiin ja ympäri vuoden uniikkia majoitustilaa. Muutoksen myötä tyhjilleen jäänyt tila on herännyt uudelleen henkiin.

ja kesäparatiisi.
Kuva: Anneli Vehkaniemi
Talven taikaa
Kuva: Anneli Vehkaniemi






 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Kunnostustöitä askel askeleelta


Tiloja on kunnostettu vaiheittain, museoviraston ohjeiden mukaan. Vehkaniemen pihapiirissä suoritettiin 2000 -luvun alussa mittava julkisivujen entisöintiprojekti sekä perinnemiljöön parannusprojekti, jonka yhteydessä perinnekasvitkin kartoitettiin.  

Vanhassa sivurakennuksessa eli väentuvan pakarissa (osin mahdollisesti 1700-luvun puolelta) on vanhaa hirsipintaista, avaraa näyttelytilaa, joka sopii esityksiin ja muihin kokoontumisiin. Luhtiaittaan on kunnostettu elämyksellistä majoitustilaa 10 hengelle. 
 
Entisen kivinavetan suureen lehminavettaan, karjakeittiöön ja sikalaan on kunnostettu näyttely- ja muita tiloja sekä yleisövessat entiseen lantavajaan.

Pakarin tunnelmaa.
Kuva: Lasse Anttonen, KMV-lehti
Luhtiaitan majoitushuoneita.
Kuva: Anneli Vehkaniemi
Sikalan uusi ilme.
Kuva: Anneli Vehkaniemi

















Navetan näyttelytiloja.
Kuva: Ria Suvanto

 Lastulevyjen poistoa ja hirsien uusiokäyttöä


Päärakennuksessa aiemmin tehdyn lastulevyremontin jälkiä on korjattu. Nyt tupa on kunnostettu (mm. lastulevyt ja verholaudat sekä putket yläseiniltä on purettu ja seiniin on laitettu tilalle lämpökäsiteltyä, harjattua hirsipaneelia). Asuinkamarit ja saunatila on remontoitu ja otettu esiin sabluunakuvioituja seiniä ja vanhoja leveitä hirsipintoja. 

Rannassa sijaitsevan viihtyisän, punahonkaisen saunamökin 11 metriä pitkä  ja 1,6 m kapea ekowc-varasto-liiteri rakennettiin sortuneen ladon vanhoista hirsistä. Kesällä 2012 saatiin väentuvan vellikellotorni entisöintikunnostettua, museoviraston valvonnassa. Vuonna 2013 on menossa vanhan kivinavetan ikkunoiden entisöintikunnostus, ja muidenkin tilojen kunnostus jatkuu. 

Joihinkin kunnostustöihin on saatu avustusta Museovirastolta, käyttötarkoituksen muutoksiin ELY-keskukselta ja aiemmin, 2000-luvun alussa joihinkin yksittäisiin kohtiin myös alueelliselta ympäristökeskukselta ja TE-keskukselta (nykyisin ELY-keskus).

Tupaan mahtuu useampikin.
Kuva: Anneli Vehkaniemi
Saunan vilvoittelutila.
Istuinpenkki  on vanha leipälauta.
Kuva: Anneli Vehkaniemi
Vellikellotorni.
Kuva: Lasse Anttonen, KMV-lehti


















Näin vanha pihapiiri sisältää monia tarinoita, kuten vanhasta ja viisaasta Peittooni- hirvestä, joka osasi peittää hajujälkensä ja ehti kasvaa suureksi, mutta joka nyt jatkaa tarinaansa tuvan seinällä, Viipurista evakkoon tulleesta, täällä kangaskauppaa pitäneestä neiti Saarisesta, joka lauleli kaihoisaa laulua muistellen kauaksi jäänyttä rakkauttaan, papan uljaista juoksijahevosista, siitoskarjatoiminnasta, navetan palosta talvisotavuonna ja miten lehmikarja saatiin pelastettua, Pietarsaaresta tulleesta vellikellosta ja sen soitosta, lapsuuden lämpimistä kesistä, talon alustalaisina 1800-luvun loppupuolella olleiden Hildan ja Iivarin rakkaustarinasta ja heidän jälkipolvistaan (Hildalle ja Iivarille on istutettu muistoksi siperianpihtakuusi heidän tarinansa alkuna sijainneen aitan paikalle), 1900-luvun alun omavaraistaloudesta, yleensä elämästä Suomen maaseudulla sotien välillä ja jälkeen, siitä miten kehitys tuli maaseudulle ja hieman myöhemmistä rakennemuutoksistakin.

Tiloja esitellään mielellään ryhmille tilauksesta. Lisäksi kesänäyttelyt ovat auki heinäkuun sunnuntaisin klo 12-16.  Tiedustelut: info(at)vehkaniemi.fi, p. +358 50 5206451                         
                                                                                                                                           
Hallissa 13.3.2013 
Anneli Vehkaniemi, arkkitehti SAFA 

 

Lisätietoja:

Arkkitehtitoimisto AWA


Seuraava Eläköön rakennus! kohde esitellään ensi viikon tiistaina 26.3.2013.

Lue myös lisää  vuositeemasta Eläköön rakennus! ja tule mukaan järjestämään ohjelmaa rakennusperintöpäiville!


3 kommenttia:

Hanna kirjoitti...

Näkyykö tämä IE:n käyttäjillä kunnolla? Äsken asettelu näytti olevan sen kautta pielessä.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvältä näyttää ainakin täällä Explorerilla! Kiitos jutuista, oikein virkistäviä ja erilaisia tästä aihepiiristä.

Hanna kirjoitti...

OK! Kiitos!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...